Artiklar



Allers Nr 2, Jan 2019
Nu får jag inte panik längre

Som ett lock för halsen och en stark känsla av panik. Så kändes det när Margareta Andersson, 62 år, fick kraftig andnöd första gången. Idag har hon lärt sig att hantera känslan.
– Jag kan göra det mesta fortfarande, men allt tar längre tid, säger hon.




Omvårdnadsmagasinet Nr 5, Nov 2018
Svårt att nå fram till invandrade mammor med förlossningsdepression

Det är nästan dubbelt så vanligt med förlossningsdepression hos mammor som har invandrat till Sverige. Stigma kring psykisk sjukdom och skam hos dessa kvinnor över att vara en belastning, gör det svårare för sjuksköterskan att nå fram med hjälp.




Allers nr 45, Okt 2018
Mördarbakterie kan hjälpa svårt njursjuka

Ungefär 25 procent av alla som står i kö för en ny njure kan inte genomgå transplantation. Deras immunförsvar stöter bort organet. Tack vare upptäckten av ett nytt protein, IdeS, kan det nu bli möjligt med transplantation även för denna grupp. Redan nästa år kan behandlingen finnas tillgänglig.


Mångskiftande kulturarv får liv

Tidningen Kyrkogården, 2013
Mångskiftande kulturarv får liv
Bokanmälan

Varför är det vanligt med symboler i form av dödskallar och timglas på gravvårdar från 1600-talet? Det och mycket annat förklarar arkeolog Anna Andréasson i en ny bok om kulturarvet på våra kyrkogårdar.


Mina armar var sönderskurna och jag var rädd för allting

Allers nr 40, oktober 2011
Mina armar var sönderskurna och jag var rädd för allting
Sophys svåra år är äntligen över

Förra året blev hon både årets miljöhjälte och prisades som årets eldsjäl. Sophy Elevall, 28 år, har äntligen hittat sin plats i livet. Men på armarna finns spår av en mörkare historia. Under många år skar sig Sophy för att dämpa sin ångest.


Åldrande och status

Sydsvenskan, april 2011
Åldrande och status

Identitet, kreativitet och social tillhörighet. Det innebar jobbet för den tidigare lantmätaren Kristján Tjörvason. Han tycker det är diskriminerande att tvingas sluta jobba vid 67 års ålder. Därför anmälde han sin arbetsgivare till diskrimineringsombudsmannen.
– Jobbet gav mig ett värde som människa. Nu måste jag fylla min tid själv, säger han.

Att inte få jobba så länge man vill är en allvarlig form av diskriminering. Det anser professor Lars Andersson, som har skrivit en bok om så kallad ålderism.


Minnen vid vägen vanligare

Memento, oktober 2010
Minnen vid vägen vanligare

Ett enkelt träkors, en bukett blommor eller en sten. Minnesmärken över omkomna i trafikolyckor har sedan 20 år tillbaka börjat dyka upp längs svenska landsvägar. – Olycksplatsen är viktig för att förstå det som hänt, säger Anna Pettersson som forskar om minnesmärken. Men ämnet är inte okontroversiellt. Många ogillar vägminnesmärken eftersom de påminner om vår dödlighet.


Spänning som ger trygghet

Akademikern, juni 2010
Spänning som ger trygghet
– Om deckartrenden

Sedan 90-talet har antalet svenska deckarförfattare exploderat. Intresset för genren är enormt. Nu har deckaren tagit klivet in i den akademiska världen. Därmed ökar också statusen.


Barn på gården skapar oro för föräldrarna

Jordbruksaktuellt, mars 2010
Barn på gården skapar oro för föräldrarna

Lantbruk är en av Sveriges farligaste arbetsplatser. Barn som växer upp i denna miljö skadas oftare än andra barn. – Många föräldrar lever med en ständig oro, säger Kerstin Nilsson, universitetsadjunkt vid SLU i Alnarp. Hon har undersökt föräldrarns attityder till olycksrisken för barn på lantbruk.
På gården Bastorp utanför Malmö pågår förberedelserna inför vårbruket för fullt. Rasmus Svensson, 10 år, hjälper gärna föräldrarna i arbetet.


Allt fler kvinnor snusar

Aftonbladet – Kropp och hälsa, 15/10 2009
Allt fler kvinnor snusar

Drygt en miljon svenskar snusar och de kvinnliga snusarna blir allt fler. – Jag mår bra, men vet ju att snus påverkar hjärtat, säger Sara Elgeholm, 34 år. Men vad innehåller prillan? Och hur farligt är det egentligen att snusa? – Det finns vetenskapliga studier som visar att snus ökar risken för både cancer i bukspottkörteln, matstrupen och magsäcken, säger Göran Boethius, pensionerad lungläkare och vice ordförande i Läkare mot tobak.


Musik efter operation ökar oxytocinhalten

Omvårdnadsmagasinet nr 2, 2008
Musik efter operation ökar oxytocinhalten

– Om musikens läkande effekt och arbetsvillkoren för en disputerad sjuksköterska
Ulrica Nilsson är anestesisjuksköterskan som brinner för forskning. Det har snart gått fem år sedan hon skrev sin doktorsavhandling om musikens betydelse för postoperativ återhämtning. Nu har hon slutfört en studie som visar att lugn och ro-hormonet oxytocin ökar hos patienter som får lyssna på musik efter stor kirurgi. Vägen efter disputationen har inte varit enkel. Det är svårt att behålla förankringen till den kliniska verksamheten. – Tyvärr väljer många disputerade sjuksköterskor att fortsätta sin karriär inom universitetsvärlden eftersom det inte finns några attraktiva tjänster att söka på klinikerna.