Ugglanhuset – Ystadvägen 22

Ett hus från 1894. Ett vackert hus med mosaiker på väggarna och en färgsprakande kupol i taket. För mig är det en arbetsplats, en plats där jag får arbeta med något lustfyllt, för det mesta i alla fall.

För Finn Nyebölle är det ett föräldrahem. Han flyttade till huset på Ystadvägen 22 när han var sex år, 1939, och bodde där i sexton år.

Några kvarter bort bodde Olle i en etta med dass på gården. Det var Finns bästis. Det hände att de smög sig upp på vinden hemma hos Finn och satt farligt nära den färgsprakande kupolen. Genom prismorna kunde de smygtitta på familjen, fabriksdirektören Gerhard och hans fru Hanne och deras barn. Det var Finns familj.

Utanför boningshuset låg den stora fabriken där det spanns garn som användes till bland annat skurdukar, mattvävning och slitstarka klädtyger.

Ett hus har ofta mycket att berätta. Ystadvägen 22, eller Ugglanhuset som det kallas idag, har även inrymt en psykiatrisk avdelning. Andra människor och andra berättelser.

Nedan sitter Finn i sitt arbetsrum i huset i Helsingborg, där han bor idag tillsammans med hustrun Klinta. Tack vare de sparade fotoalbumen från fabriken och Ugglanhuset går det lätt att föreställa sig livet på Ystadvägen 22 i mitten av förra seklet.finnalbum
finn-o-klinta

glas1

Ugglanhusets kupol. Fotograf: Ewa Levau.

ugglan_exterior1

Ugglanhuset idag. Fotograf: Ewa Levau.

   

Kategori: Små funderingar Kommentarer inaktiverade för Ugglanhuset – Ystadvägen 22

Comments are closed.

Tillbaka till toppen