Cirkeln slöts i Afrika

En av augustis varmaste dagar satt jag och fotograf Kasper Dudzik hemma i Sigbrit Janssons trädgård i Arild och fikade. Från den idylliska villaträdgården flyttades vår sinnevärld till dammiga gator, slitna klassrum och ett samhälle grundat på gemenskap.

Sigbrit berättade för oss om sitt andra hem, staden Moshi i nordöstra Tanzania. I hela sitt liv har hon haft en stark längtan till Afrika, men satte sin fot på kontinenten först som nybliven pensionär, efter ett yrkesliv som lärare och präst. Nu är hon bland annat engagerad i att ge sjuksköterskor undervisning i etik och arbetar för att de ska kunna få en högre utbildning. Hon hjälper också föräldralösa barn med adoptivföräldrar och skolgång.

Det utsatta barnet är något hon själv kan relatera till. Som femåring kom hon till Sverige som finskt krigsbarn. Adoptivfamiljen bröt alla förbindelser med Sigbrits gamla liv.
– I Tanzania har jag fått utlopp för alla delar i mig – mamman, prästen, läraren och det utsatta barnet. Cirkeln känns på något sätt sluten, säger Sibrit.

Artikeln har publicerats i Omvårdnadsmagasinet, läs ett kort sammandrag av artikeln här.

foto: Kasper Dudzik

foto: Kasper Dudzik

Foto: Kasper Dudzik

Foto: Kasper Dudzik

Kategori: Intervju Kommentarer inaktiverade för Cirkeln slöts i Afrika

Comments are closed.

Tillbaka till toppen