Arkiv för september 2009


Vad väntar du på?

2009/09/28

Sitter o spånar inför en kommande artikel om Väntan. Finns faktiskt en etnolog som ägnat ämnet en hel avhandling. Hon beskriver väntan som ett mellanrum i vardagen. En tidsrymd då man tillåts ägna sig åt ingenting utan att känna sig stressad över att vara till synes sysslolös.

Men håller inte väntan på att försvinna?
Idag går ju bilderna i kameran att se på en gång, på bara några timmar kan man förflytta sig nästan jorden runt, tröjan i skyltfönstret kan bli min på några röda sekunder, kassakön kan jag undvika genom att handla på nätet, med halvfabrikat blir lunchen färdig på några minuter, sommarvädret som aldrig kommer fixas genom en sista-minuten-resa till söderns land….
Listan kan göras lång.

Vore ju synd om detta mellanrum i tiden skulle försvinna helt. Känns som vi stressade moderna människor mer än väl behöver lite gratistid utan krav på att uträtta något.

En annan typ av väntan är den existentiella; Väntan på den rätte, på lottovinsten, på barn, på ett vackert hem. Ett lyckligt liv helt enkelt.
Tänker på låten Nej av Raymond & Maria. En rad har hamrat sig fast i min hjärna: Väntar på bussen, väntar på helgen, väntar på livet. Det har jag gjort i tjugo år…

Den typen av väntan känns ju inte speciellt sund. Tyvärr känner jag igen mig ganska väl i den. Visst väntar man på olika saker. Det är som små tankekarameller man kan gå o suga på i vardagen. Ibland stora och ibland lite mindre som en bra konsert eller en viss person man längtar efter att träffa. Men ibland tar längtan liksom över. Tiden blir bara en transportsträcka mellan olika saker man längtar och väntar på. När man väl får det där man har gått och väntat på kanske det inte ens är så bra som man föreställt sig. Det är väl med andra ord sällan det blir riktigt som man tänkt sig…

Inga kommentarer » | Okategoriserad

Håll fötterna varma!

2009/09/21

Sitter och filar på det sista i ett reportage om sömn. Nu när mörkret dröjer sig kvar allt längre om kvällarna är detta en ”sysselsättning” man, i bästa fall, kan ägna sig åt lite mer. Sova alltså…
Faktum är att cirka 15 procent av alla svenskar sover dåligt. Kvinnor som passerat klimakteriet är värst drabbade. Hela trettio procent lider av sömnproblem – var tredje kvinna!

Förutom alla klassiska tips för bättre sömn (ni vet, skippa koffeinhaltiga drycker, motionera, ha regelbunda sömntider m.m) kan jag nu lägga till ett som åtminstone var nytt för mig.
Använd raggsockar! Det är tydligen vetenskapligt belagt att man somnar fortare med varma fötter jämfört med kalla. Mycket som spelar in för att John Blund ska göra entré.

Inga kommentarer » | September

Vi måste höja våra röster…

2009/09/11

Hes, skrovlig, gäll, mörk, ljus, svag, stark, gnällig, ljuv…
Tänk så många olika sorter det finns. Röster alltså. Jag intervjuade en logoped häromdagen. Hon fick verkligen upp mina ögon, eller snarare öron, för röstens betydelse, som hon menar har hamnat i skymundan. Rösten tas inte på allvar i samhället, åtminstone inte när det blir något fel på den.

Tänk dig en gymnastiklärare som stukat foten till exempel. En självklarhet för alla att han/hon inte ska behöva springa omkring och sparka fotboll med barnen. Men en lärare med hes och skrovlig röst som måste uppbåda alla krafter för att göra sig hörd i klassrummet? Inte alls lika självklart med en sjukskrivning enligt logopeden. Orättvist kan tyckas. Benen är tydligen mer värda än rösten…

Jag fick lära mig ett nytt ord också, röstergonomi. Handlar bland annat om hur och var man ska stå för att rösten ska höras så bra som möjligt. Till exempel är det bra att stå med en fönsterruta bakom ryggen om man ska prata inför en stor grupp. Ljudet förstärks nämligen när det studsar mot rutan. En bokhylla bakom ryggen är sämre eftersom ljudet inte studsar lika bra mot denna yta. Kanske något att tänka på nästa gång man vill göra sin stämma hörd.
Eller…för den riktigt modiga är den bästa lösningen förmodligen en mick.

Inga kommentarer » | September

Tillbaka till toppen