Arkiv för december 2009


besök hos morfar

2009/12/11

Det luktar rengöringsmedel när jag kliver innanför dörrarna till den långsträckta byggnaden i klassisk 60-talsstil. Golven är täckta med orangea plastmattor. På en vägg hänger ett porträtt av kungaparet.

Min morfar, Sture, är 92 år och bor på ett äldreboende för dementa.

Utanför dörren till morfars rum hänger en bild av en potatisplanta. Nedanför står det Sture med stora svarta bokstäver (ska kanske tilläggas att min morfar jobbat som lantbrukare större delen av sitt liv, därav bildvalet). Det är likadant utanför alla rum, en bild som säger något om personen som bor där innanför; En stickning, en hund eller ett dragspel. Det är det enda som särskiljer den annars identiska raden av dörrar i korridoren.

Jag minns hur morfar för många år sedan brukade sitta i sin skinnfåtölj och läsa tidningen. Han älskade gräddost, traktorer och kyrkor. När det var fest höll han gärna tal och ryggade inte för vilda vattenkrig på sommaren. Han berättade ofta historier från förr, lärde ut ordstäv och bjöd på glassbåtar med sylt i mitten.

Nu är allt lite annorlunda. Han har förändrats, som många gör av ålder och sjukdom. Jag tror han har det bra på sitt äldreboende. Personalen är trevlig och maten god. Det luktar nästan alltid nybakat när jag kommer på besök. Ändå drabbas jag ofta av en diffus vemodskänsla när jag kliver in på de lättstädade orangea plastmattorna.

Häromdagen såg jag dokumentärfilmen ”Ett annat sätt att åldras” som handlar om Gösta 90 år. Han bor tillsammans med sin dotter, dotterdotter och hennes familj i ett stort hus på Öland. En riktig storfamilj. Så ovanligt idag att man till och med gör en film om det.

Jag vet inte om Gösta är lyckligare än min morfar för att han får bo tillsammans med sin familj, även de sista åren i livet. Men jag vet att Göstas familj gjort ett aktivt val för att det ska vara så. Och trots allt gör vi ju alla någonstans ett eget val för någon annan som inte klarar sig själv – en mamma, morfar eller bekant. Ett val som kanske också kommer spegla vår egen ålderdom.

Hur vill jag ha det egentligen? Orangea plastmattor, rengöringsmedel och långa korridorer står inte högst på önskelistan…

Inga kommentarer » | Små funderingar

Snabbvisit i Linköping

2009/12/07

Häromdagen var jag i Linköping för att intervjua en kvinna som haft en hjärtinfarkt. Gjorde även ett trevligt besök på sjukhuset i stan. Där fick jag lära mig mer om kvinnohjärtan och stress av kunnig personal på kardiologmottagningen. Strålande sol o ett täcke av gnistrande frost på marken. Första riktiga vinterdagen för mig. Jobbade tillsammans med fotograf Håkan Falk. Fick både trevligt sällskap och skjuts hela dagen!

Under väntan på tåget hem blev det lite fotografering av ljuskonst i stan, och lite annat…

 ljuskonst-webbljuskonst-2-webbcafe-webbtag1-webb

Inga kommentarer » | Intervju, Okategoriserad

Tillbaka till toppen