Arkiv för april 2010


Snabbtåg eller inte…

2010/04/19

X2000 är inget för mig. Konstaterade det idag på väg till Stockholm under mina försök att bemästra illamåendet. Konstigt att man glömmer så fort – det är ju likadant varje gång. Jag har en lång lista på vad som ska göras under tågturen. Slutar alltid med att jag ger upp alla försök att arbeta och lägger all koncentration på att överleva.

Andas ut när jag är framme och lovar mig själv att välja mjölktåget nästa gång. Ändå sitter jag här idag igen och laddar för den skakiga tågturen hem. Bävar. Faktiskt.

Idag har jag träffat sjukgymnast och Fil Dr Eva Bojner-Horwitz och pratat om hennes studie om fibromyalgipatienter och smärta. Hon har visat att upprepade teaterövningar där patienterna får uttrycka sina känslor får smärtan att minska.

Kerstin Scheffer som själv har fibromyalgi berättade om hur hon blivit hjälpt av kultur – både genom att själv spela teater, men också av att titta på teater, bio och konst.
– Jag känner mig euforisk. Det är en enorm glädje som sitter i länge.
Så beskriver Kerstin Scheffer sin upplevelse av teaterföreställningen ”En familj” med Marie Göranzon i huvudrollen.

Inga kommentarer » | Intervju

Modell för en dag…

2010/04/12

…eller rättare sagt under tio minuter. Och om man ska vara riktigt petig var jag hårmodell. Och då handlade det inte om att visa upp sitt hårsvall utan snarare göra sig av med oönskat hår i ansiktet.

Tack vare en kollega, som skulle skriva en artikel om hårborttagning på traditionellt vis med ”sytrådstekniken”, fick jag agera modell för första gången i mitt liv. Kan upplysa om att det inte var helt smärtfritt.

Metoden är vanlig i mellanöstern. Artikeln kommer publiceras i Södra Innerstaden, en av Malmös stadsdelstidningar. img_6724img_6721

Inga kommentarer » | Bildligt talat

Deckaren tar plats i finsalongen?

2010/04/07

Vår i Lund idag. Solen var nästan irriterande stark. Men bara nästan… Passande då att besöka SOL centrum på Lunds universitet kan man tycka. Jag träffade Kerstin Bergman, docent o forskarassistent i litteraturvetenskap. Förvånandes förresten av att så många studenter tagit sig till institutionen för att plugga redan vid niosnåret. Vad jag minns från min studietid var tio starten på dagen, plus alla kvartar och dubbelkvartar som aldrig gick att hålla reda på.

På Kerstin Bergmans kontor håller Sveriges första lärobok om deckare på att ta form. Medförfattare är Sara Kärrholm, fil dr i litteraturvetenskap. I takt med att deckarlitteraturen närmast exploderat i popularitet har även intresset ökat på akademiskt nivå.
– Det har skrivits några avhandlingar om deckare och många studenter väljer att skriva sin C-uppsats om deckare. Jag hoppas att vår bok kommer bidra till ännu mer forskning i framtiden, säger Kerstin Bergman.
skylt-webbkerstin-webb

Inga kommentarer » | Intervju

Vårkänslor på Österlen

2010/04/05

img_6683img_6691img_6694

Inga kommentarer » | Okategoriserad

Tillbaka till toppen