Arkiv för augusti 2010


Ensam är stark?

2010/08/31

Alla söker en gemenskap. Men för att mötas på djupet krävs tid och engagemang. Idag är många stressade och alltför upptagna av ytliga saker som kanske ger mer pengar i lönekuvertet, men för den skull inte ökar välbefinnandet. Detta är en av baksidorna av vårt kapitalistiska samhälle. Individualismen.

Lite hårddraget var det så delar av samtalet med Magnus Karlsson, studierektor på Sociologiska institutionen vid Lunds universitet, gick idag. Jag lyckades fånga lite av hans tid mellan upprop och föreläsningar. Det är verkligen högtyck i Lund så här vid terminstart.

Intervjun ska bli en del av ett reportage för Sydsvenskan.

Hann inte fånga Magnus Karlsson på bild, så här kommer lite ”pompösa” lundabilder vid lunchtid istället. Sommarens sista dag? foto4foto3foto2

Inga kommentarer » | Intervju

Äldreboende på Österlen

2010/08/23

Arkitektur och material påverkar våra sinnen. Det är en viktig utgångspunkt på äldreboendet Vigs ängar utanför Ystad. Jag och fotograf Erik Mårtensson fick en guidad tur genom korridorer i mjuka pastellfärger brutna av soffgrupper och blommande clematis.

Ciceron på besöket var Lillemor Husberg, arkitekt för bygget. Målet för henne har varit att skapa en hemliknande miljö långt från sterila institutioner. Lillemor beslutade sig för att rita ett äldreboende när hennes egen far blev sjuk på 90-talet.
-Jag hittade inget bra boende och bestämde mig för att skapa något jag själv skulle vilja bo i.

Dansk arkitektur och antrofosofiska tankegångar har fungerat som viktiga inspirationskällor.
Artikeln kommer publiceras i PRO-pensionären.

Se www.vigsangar.se
foto-extfoto-interior

Kommentarer inaktiverade för Äldreboende på Österlen | Intervju

grymt på landet

2010/08/12

Stövlar och en röd overall drog jag på mig idag. En ovan mundering för en förortstjej sedan alldeles för många år tillbaka. Ovant kändes det också att omges av ett gäng halvvuxna grisar och samtidigt försöka koncentrera blicken på kameralinsens blickfång. Ovant var ordet, men trevligt skall tilläggas.

Erik Bengtsson är lantbrukaren och entreprenören utanför Ystad som blivit lite kändis eftersom han levererar avelsgrisar till Prins Charles i England. Han är fjärde generationen som bedriver lantbruk på Karlsfälts gård. Hemligheten bakom framgången menar han är en grisuppfödning som efterliknar grisarnas naturliga miljö – stor plats och mycket halm att böka omkring i.

Att Erik valde lantbruksbanan var ingen självklarhet. Han är civilekonom i botten och har både jobbat som yrkesmilitär och chef inom näringslivet under några år. När han var trettio stod han och vägde mellan en karriär i USA eller ett lantbrukarliv i Sverige. Det blev det senare, ett val han inte har ångrat.
– Att se saker växa är det bästa som finns!

Livet på landet verkar inte så dumt. Åtminstone inte vid denna tid på året när åkrar, ängar och vägar sjuder av liv. Skördetröskor, hölass, turister och betande boskap i en salig blandning.

Nackdelar?
Ja. Lukten. Det krävs en grundlig duschsejour för att inte alla i ens omgivning enkelt skall gissa sig till att man nyligen befunnit sig i ett grisstall.

Artikeln kommer publiceras i Jordbruksaktuellt.
fotowebb1grisfotowebb2griswebb4

Inga kommentarer » | Intervju

Tillbaka till toppen