Arkiv för december 2010


Traditioner på gott och ont…

2010/12/23

Vintertrötta solstrålar lyser upp koret i kyrkan. Buketterna på kistan gnistrar i orange, rött och gult. En salt smak fyller munnen medan prästens djupa röst berättar om ett liv som varit, ett liv som nu är förbi.

Några veckor tidigare satt jag med telefonluren i handen och grät. Hur väntad döden än är, känns den så definitiv när den slår till. Pang. Det finns ingen återvändo. Ändå lyckades jag nästan glömma – tills idag.

Det är min morfar som ligger där under alla blommor. Han kommer aldrig mer att sitta i sin skinnfåtölj och läsa i encyklopedin, äta sin gräddiga prästost eller klinga i glaset och berätta en rolig historia med gravallvarlig min.

I en tid när allt går snabbare och snabbare går det till och med att vifta bort döden. Åtminstone tillfälligt. Tankarna hoppar ständigt hit och dit, från stort till smått. Ska jag köpa den där röda kappan, när är det egentligen dags att skaffa barn, jag måste ringa Lena, borde läsa den där boken, lära mig ett språk till, hinna till gymmet och betala räkningen till skatteverket.

Döden lägger sig liksom lite på ytan och försvinner utom synhåll i fartvinden. Precis som krig, fattigdom och miljöproblem som väller ur nyhetsprogrammen. Det är bara att trampa gaspedalen i botten, så är problemen som bortblåsta.

Jag har alltid ogillat traditioner en smula. Tagit extrapass på jobbet eller rest iväg över stora helger. Det blir så mycket av allt på en och samma gång. Det som var tänkt att bli något bra har en förmåga att förblekna av alla krav och förväntningar.

På något sätt tvingas jag att stanna upp en aning när jag sitter där i kyrkbänken. Trots sorgen känns det skönt, värdigt på något sätt, att alla sitter här tillsammans för morfars skull.

Kanske det är dags för en omvärdering av min inställning till traditioner. Kanske det trots allt är bra med högtider som markerar övergångar i års- och livscykeln. Att få följa andra människors viktiga brytpunkter i livet som dop, bröllop, konfirmation, årsdagar, examensfester och begravningar. Eller att samlas vid högtider som jul, nyår och midsommar. Det skapar gemenskap och ger perspektiv på livet. I bästa fall…

Jag läste mig till att borgerskapet under 1800-talet höjde upp vissa traditioner och spred dessa över landet för att skapa en nationell identitet. Ett viktigt syfte med detta var att sudda ut klassmotsättningar och skapa folkgemenskap ovanför klassklyftorna. Med andra ord tysta eventuella missnöjesyttringar från de lägre klasserna.

Hur är det idag? Jag vet inte hur mycket Reinfelt och gänget vinner på att vi handlar mat och presenter för miljoner. Men, någon som definitivt gnuggar sina händer är handlarna.

Såhär i juletid finns det all anledning att fråga sig varför vi firar traditioner och vad vi vill uppnå med dem. Har vi format traditionerna eller har de format oss?

Gemenskap och eftertanke i all ära, men vi får se upp i juletider. Ingen vill väl stå inför faktumet att konsumtionen är det vi samlas kring, att den blivit vår tids nationella identitet.

pepparkakor

Kommentarer inaktiverade för Traditioner på gott och ont… | Okategoriserad

Vintervägar till Danmark

2010/12/09

Snö, snö och ännu mera snö. Det fyllde mitt synfält under fem timmars bilfärd till sydligaste delen av Jylland. Jag var där häromdagen för att träffa Bente Rey, en av fem personer som provat ett nytt hjälpmedel för personer med förlamning. Det är en liten dator som sätts fast i gommen och styrs med hjälp av tungan.

Bente blev förlamad från halsen och neråt efter en bilolycka för femton år sedan. Idag lever hon ett aktivt liv med stort engagemang inom organisationer som jobbar med handikappfrågor. Hon är även politiskt aktiv.

Jag intervjuade även Hector Caltenco, PhD student at the Center for Sensory-Motor Interaction, Aalborg University. Han lyckades med konststycket att få den avancerade tekniken att verka väldigt enkel…

Och ja, det var verkligen värt besväret med bilfärden i snöovädret. Det är det alltid när man träffar engagerade o starka personligheter. En bonus var lunchen med smörrebröd och fikat med de största klenätter jag någonsin skådat…
img_6954

Kommentarer inaktiverade för Vintervägar till Danmark | Intervju

Tillbaka till toppen