Arkiv för februari 2011


Njutning!

2011/02/23

webbkoAtt bli kliad på ryggen tycker väl alla om. Inte minst den här kon. Hon lät sig gärna klias av den populära ryktborsten som korna på Råbelöfs Gods hade tillgång till. Hon lämnade inte sin plats så länge jag befann mig i stallet för att prata om ledarskap i lantbruket med godsets vd Erik Baeksted och Sofia Brufors, lantmästare med ansvar för godsets svinproduktion. Vi diskuterade bland annat vikten av demokratiska beslut och skillnaden mellan chefer i Danmark och Sverige.
Just demokratiska beslut tror jag den här kon struntar blankt i. Åtminstone så länge hon har första tjing på ryktborsten.

Kommentarer inaktiverade för Njutning! | Intervju

Näringsrika växter

2011/02/14

Mikronäringsämnen. Till dessa hör mangan, järn, koppar, bor, klor, molybden och zink. De kan liknas vid kroppens spårämnen – ämnen som är livsnödvändiga men bara behövs i mycket små mängder.
Det är dagens lärdom för mig. Jag kan nästan känna lukten av kemisalen på gymnaset. Då var denna plats allt annat än lustig. Men, såhär på nivå ultralight kan kemi vara riktigt intressant.

Betydligt mer avancerat är det för lantbrukarna. För att maximera skörden blir det nu allt vanligare att skicka iväg växtprover för analys av, just det, mikronäringsämnen. Då räcker det inte långt att rabbla namn. Det gäller att ha full koll på referensvärden och väga kostnader mot nyttoeffekter. En som klarar detta är Martin Rosenmejer, vd på Skabernäs HB utanför Skurup. Honom träffade jag idag för en intervju till Jordbruksaktuellt. Fick nästan köldskador efter fotograferingen på den kylslagna skåneslätten…
rosen-webb

Kommentarer inaktiverade för Näringsrika växter | Intervju

Åldras i Rosengård

2011/02/09

webbrosengard
Hur är det att vara gammal i vårt samhälle? När blir man egentligen gammal? Hur var det förr? Hur är det i andra länder? Idag sökte jag svar på en träffpunkt för äldre i Rosengård i Malmö.

Kommentarer inaktiverade för Åldras i Rosengård | Bildligt talat

Tillbaka till toppen