Arkiv för maj 2011


Heroes of Today

2011/05/25

Vissa människor har ett smittande engagemang. Jag har haft turen att träffa en sådan idag. Sophy Elevall, 28 år, har vigt sitt liv åt miljön och viljan att förbättra världen vi lever i. Inte genom pekpinnar och domedagsprofetior – utan genom att lyfta fram allt det som är bra.

Tillsammans med sin sambo Magnus Åkerlind har hon gett ut tidningen Heroes of Today, som berättar om miljöhjältar runt omkring oss. Tanken är att inspirera andra att göra goda saker för miljön.

Upprinnelsen till tidningen var egentligen filmen Home som handlar om vår planet och hur den påverkas av miljöförstöringen. Sophy och Magnus kände starkt för filmen och bestämde sig för att de ville hjälpa till att sprida den till så många som möjligt.

Ett hinder fanns dock på vägen, Universal studios ägde fulla rättigheter till filmen, och var inte lika pigga på att göra den tillgänglig för vem som helst att se gratis. Det blev en kamp mellan Universal studios och Sophy och hennes sambo. Vem som vann? Den goda sidan så klart!

Idag finns filmen tillgänglig för alla att se. Sophy och Magnus har satt ihop ett paket med film och tidningen Heroes of today. Tanken är att man efter filmen ska fånga upp tankar och engagemang genom att läsa tidningen och tillsammans diskutera filmen. Det har massor med elever runt om i Sverige fått göra. Filmen har även visats i mängder av andra sammanhang.

Se filmen, läs tidningen och inspireras av Sophy och Magnus. Det ska jag göra.

www.filmenhome.se

www.heroesoftoday.se

http://magnusochsophy.wordpress.com

Kommentarer inaktiverade för Heroes of Today | Små funderingar

En dag på räls.

2011/05/17

Idag blev det tidiga morgontåget till Stockholm. Därifrån var det bara en kort promenad till vackra Kungsholmen där jag träffade Stig och Eva som berättade om sin livskris.

Stig drabbades av en hjärntumör förra året. Operationen lyckades och allt verkade bra fram till Stig fick ett stort EP anfall. Det visade sig att han angripits av en allvarlig infektion och blev tvungen att lägga sig på operationsbordet på nytt. För att få bukt med infektionen erbjöds han behandling i en så kallad tryckkammare.

Just tryckkammaren var huvudämnet för dagen. Tillsammans med fotograf Johanna Norin besökte vi avd för Hyperbarmedicin på Karolinska sjukhuset i Solna. Stig fick återse platsen där han tillbringat åtskilliga timmar senaste månaderna i de cylinderformade tryckkamrarna. Trots den utdragna behandlingen verkade det faktiskt vara ett kärt återseende. Både Stig och Eva vittnar om betydelsen av det stora stöd och goda bemötande de fått av personalen på avdelningen.

Jag blir nästan tårögd när jag tänker på hur mycket det betytt för oss, säger Eva.

Hur tryckkammaren fungerar är svårt att redogöra för i ett kort blogginlägg. Än svårare är det att göra Stig och Evas upplevelser rättvisa. Skönt är i alla fall att allt verkar gå åt rätt håll och Stig kan ägna mer och mer tid åt det han brinner för – jobbet som arkitekt.

Artikeln kommer publiceras i Allers under vinjetten Din hälsa.

webb23

Avdelningens stolthet skulle kunna tas för en rymdstation. Men bakom alla skärmar ryms världen största tryckkammare som är i bruk.

webb34

En bild i all hast innan bilturen tillbaks till stationen. Från vänster, Folke Lind, överläkare som guidade oss runt på avdelningen, Johanna Norin, fotograf, Stig Ahlström och Eva John.

webb13

Redo för hemresan.

Kommentarer inaktiverade för En dag på räls. | På resande fot

Ugglanhuset – Ystadvägen 22

2011/05/10

Ett hus från 1894. Ett vackert hus med mosaiker på väggarna och en färgsprakande kupol i taket. För mig är det en arbetsplats, en plats där jag får arbeta med något lustfyllt, för det mesta i alla fall.

För Finn Nyebölle är det ett föräldrahem. Han flyttade till huset på Ystadvägen 22 när han var sex år, 1939, och bodde där i sexton år.

Några kvarter bort bodde Olle i en etta med dass på gården. Det var Finns bästis. Det hände att de smög sig upp på vinden hemma hos Finn och satt farligt nära den färgsprakande kupolen. Genom prismorna kunde de smygtitta på familjen, fabriksdirektören Gerhard och hans fru Hanne och deras barn. Det var Finns familj.

Utanför boningshuset låg den stora fabriken där det spanns garn som användes till bland annat skurdukar, mattvävning och slitstarka klädtyger.

Ett hus har ofta mycket att berätta. Ystadvägen 22, eller Ugglanhuset som det kallas idag, har även inrymt en psykiatrisk avdelning. Andra människor och andra berättelser.

Nedan sitter Finn i sitt arbetsrum i huset i Helsingborg, där han bor idag tillsammans med hustrun Klinta. Tack vare de sparade fotoalbumen från fabriken och Ugglanhuset går det lätt att föreställa sig livet på Ystadvägen 22 i mitten av förra seklet.finnalbum
finn-o-klinta

glas1

Ugglanhusets kupol. Fotograf: Ewa Levau.

ugglan_exterior1

Ugglanhuset idag. Fotograf: Ewa Levau.

   

Kommentarer inaktiverade för Ugglanhuset – Ystadvägen 22 | Små funderingar

Tillbaka till toppen