Arkiv för november 2013


Benskörhet – underbehandlad folksjukdom

2013/11/21

Underbehandlad kvinnosjukdom. Benskörhet är en tyst sjukdom som smyger sig på. Oftast är första tecknet ett benbrott eller kotkompressioner, som självklart orsakar mycket lidande.

 

Jag träffade Madeleine Nordemalm häromdagen. Hon föll på toaletten och bröt både arm och handled. Trots att hon uppfyller många av riskfaktorerna för benskörhet var det ingen inom sjukvården som utredde detta vidare. Madeleine upptäckte sin benskörhet tack vare en upplyst väninna som rådde henne att kräva en utredning.

 

Nu har hon en starkare benstomme tack vare medicinering och lever ett aktivt liv utan rädsla för att drabbas av ytterligare frakturer.

 

Kommentarer inaktiverade för Benskörhet – underbehandlad folksjukdom | Intervju

Fortbildning!

2013/11/06

Varför fångas vi av vissa bilder?

 Jag har alltid tyckt om att fotografera. På diverse sociala tillställningar har jag ofta intagit rollen som amatörfotograf och dessutom fotar jag ju en del enklare uppdrag i jobbet. Jag tycker om att leta efter ögonblick bakom kameralinsen.

Ibland har resultatet blivit hyfsat men ibland inte alls som jag tänkt mig. Kanske har jag lyckats med att hitta det där ögonblicket eller den speciella vinkeln men inte haft rätt inställningar på kameran och vice versa.

Jag har aldrig fördjupat mig i kameratekniken eller grundligare analyserat varför en bild är tilltalande, mest gått på känsla och trial and error. Därför är jag så glad att äntligen ha fått handfast vägledning av duktiga fotografen Lena Petersson.

Under hösten har jag gått kurs hos henne och tillbringat några timmar varje onsdagskväll i studion på Scandiaphoto i Malmö tillsammans med andra kursdeltagaren Linda Norrman. Lena Petersson har lotsat oss igenom grundläggande kamerateknik för att efterhand övergå till mer lustfyllda delar som bildkomposition och ljusförhållanden. Tillsammans har vi diskuterat och fått feedback på bilder samt tränat på fotografering i både studio-, kafé- och utomhusmiljö.

Det känns som jag tagit första klivet mot ett mer medvetet fotograferande och dessutom fått nyckeln för att komma vidare genom tips på bra litteratur, hemsidor och bloggar m.m.

Här kommer ett axplock av bilder jag tagit under kursens gång, toppar som dalar!

Fotograf Lena Petersson


Linda Norrman

Linda Norrman

Linda Norrman

 

Kommentarer inaktiverade för Fortbildning! | Bildligt talat

Tillbaka till toppen