Arkiv för december 2013


Stilla natt?

2013/12/20

Hjärtat pumpar lite fortare, trycket stiger i ådrorna och nattsömnen blir lidande. Det dåliga samvetet tuggar och gnager. Vi drabbas väl alla, mer eller mindre. Kanske än mer nu i juletid när förväntningar och krav ofta höjs några snäpp – självskapade eller påtvingade.

Just nu sitter jag och läser på lite inför en kommande artikel om vabbning (vård av barn). Föga överraskande är det vi kvinnor som vabbar mest, drygt 60 procent av alla vabbdagar plockar vi ut. Dessutom upplever vi i högre grad än män att vi sviker våra kollegor, chefer och kunder/klienter när vi är hemma. Återigen det dåliga samvetet.

Jag som har en fot inne i vården vågar också påstå att vi landstingsanställda är extra samvetstyngda i år, till följd av besparingar. Det är inte kul att anmäla vabb eller sjukdag när konsekvensen blir inbeordring eller dubbelarbete för kollegorna.

En vän till mig som jobbar på en operationsavdelning genomgick nyligen själv en okomplicerad operation. En veckas sjukskrivning var planerad. Söndagen innan det var dags att dra på sig arbetskläderna igen drabbades hon av en infektion till följd av ingreppet. Det hon beklagade sig över var inte den höga febern och smärtan, istället var det våndan över att behöva ringa och sjukanmäla sig som plågade henne. Följden kunde bli att man tvingades stänga en operationssal och ringa återbud till patienter. Så ansträngd var bemanningssituationen.

Någon julklapp lär det väl inte bli från landstinget i år heller. Men vi vårdanställda kanske kan unna oss lite sömntabletter och betablockerare ur landstingets gömmor så kanske vi överlever ännu en stilla och helig natt.

Kommentarer inaktiverade för Stilla natt? | Små funderingar

Tillbaka till toppen