Arkiv för januari 2014


Föräldraförsäkringen…

2014/01/23

…kan vara en snårig djungel. Jag håller som bäst på att försöka reda ut begreppen och lära mig mer om vabbning och vobbning.

Sett ur ett jämställdhetsperspektiv är det dyster läsning. Ungefär 76% av föräldraledigheten tas ut av kvinnor. När det gäller vård av barn (vab) är siffrorna lite ljusare, ungefär 65% av dessa dagar plockar kvinnorna ut.

Idag har jag träffat Frida Eek, docent och forskare på institutionen för Hälsa Vård och Samhälle vid Lunds Universitet, som har hjälpt mig att räta ut några frågetecken kring hur föräldrar resonerar kring vab. Hennes studie visade att den avgörande faktorn för vem som ska stanna hemma är vem som för dagen har minst akuta arbetsuppgifter.

Vad ska man dra för slutsats av det? Att vi kvinnor har mindre viktiga uppgifter som väntar på att utföras? Och vem avgör i så fall det? Mmm…

Kommentarer inaktiverade för Föräldraförsäkringen… | Intervju

Hemvård i Höganäs.

2014/01/20

– Jag har jourtid nu, så ni måste vara beredda på att allt kan bli inställt med kort varsel!

Så stod det i ett sms som Marie Hultman skickade till mig för några dagar sedan. Maries vardag kan vara svår att planera eftersom hon verkar som så kallad doula och hjälper par under deras förlossningar. När det närmar sig har hon jour och måste vara beredd att rycka ut när som helst på dygnet.

Idag har jag och fotograf David Bergström följt med henne under ett arbetspass, inte som doula, utan som undersköterska inom hemsjukvården där hon också jobbar. Vi trotsade vädret och begav oss ut i den tidiga morgontrafiken för att hinna fram till hemsjukvården i Nyhamnsläge i Höganäs till kl 8, då hade Marie redan hunnit jobba i en timme.

Efter ett arbetspass med stomibyte, diskning, byte av stödstrumpor, läggningar och diskussioner om allt från vädret till läget i den svenska skolan, tog Marie av sig arbetskläderna och gick hem för dagen. Från det ena jobbet. Nu i eftermiddag tar hon på sig sin andra yrkeskostym, den som doula, för att träffa ett par från Tyskland som snart ska få sitt första barn.

– Trots att jag jobbar med vitt skilda saker, liv och död, finns det många likheter. Det handlar om att vara lyhörd och stötta andra människor, och det är verkligen något jag brinner för, säger Marie.

Utsikt från en av Maries patienter under morgonpasset

David Bergström och Marie Hultman

Marie har bytt om efter arbetspasset inom hemsjukvården, om några timmar är det dags att träda in i rollen som doula.

Fotograf i arbete

Kommentarer inaktiverade för Hemvård i Höganäs. | Intervju

Magdans…

2014/01/15

…är en ny upplevelse för mig. Jag fick vara med och fota när Selina Sevils magdansskola hade uppvisning i slutet av december, tack vare fotograf Lena Petersson. Ett färgsprakande skådespel, minst sagt. Svårt att inte knäppa bilder i ett när den ena vackra scenen efter den andra spelades upp framför ögonen. Över 1000 bilder blev det efter tre timmars plåtande. Tyvärr hade jag bara 70 mm objektiv, så det blev inga närbilder. Hårddisken fylldes snabbt till brädden så jag fick investera i mer minne. Men det var det verkligen värt för en helkväll med orientalisk dans.


Kommentarer inaktiverade för Magdans… | Bildligt talat

Tillbaka till toppen