Arkiv för april 2016


Min måndag…

2016/04/19

…började här framför datorn.

skrivbord

Efter lite mail och telefonsamtal kom fotograf Niclas Tilosius och hämtade mig. Vi körde tillsamman till Cajsa S Lund där vi fick lära oss en hel del om hur en musikarkeolog arbetar. Mer om detta kan ni läsa om i Populär historia inom en snar framtid.Fotograf

Efter hämtning på dagis och mellanmål tillbringade jag några kvällstimmar hos dessa glada systrar i Malmö.

Systrar

 

 

Över en god kvällsfika delade de med sig av sina erfarenheter av att leva med en mamma med demens. En på många sätt sorglig berättelse eftersom sjukdomsförloppet inneburit att deras mamma, bit för bit, tagits ifrån dem. Men också lite hoppfull eftersom de vittnade om att det finns mycket hjälp att få inom sjukvården idag, bland annat stöd för anhöriga.

Idag bor deras mamma på ett boende för dementa. Trots att sjukdomen är långt gången finns det delar av hennes personlighet som sjukdomen inte lyckats övervinna helt – hon är fortfarande pratglad och utåtriktad.

Humorn har varit ett viktigt vapen för systrarna i allt det mörka. Det rymdes en hel del skratt kring bordet när de berättade om tokigheter som deras mamma gjort till följd av sin sjukdom.

Artikeln kommer publiceras i Allas.

 

Inga kommentarer » | Artiklar, Intervju

Ny artikel!

2016/04/13

Läs ett sammandrag av min senaste artikel i tidningen Omvårdnadsmagasinet här!

En intervju med skolsköterskan Pernilla Garmy om ett skolprogram för att minska psykisk ohälsa hos ungdomar.

Inga kommentarer » | Artiklar

Musikarkeologi, sömnproblem och anhörigvård.

2016/04/01

Idag har jag träffat musikarkeolog Cajsa Lund i hennes fina hem utanför Åkarp.

Cajsa Lund med en lur från äldre järnåldern över axeln.   Den har förmodligen använts vid religiösa riter.

Cajsa Lund med en lur från äldre järnåldern över axeln. Den har förmodligen använts vid religiösa riter.


Hon hade matsalsbordet fullt av forntida musikinstrument som snart ska skeppas till Italien. Där kommer en designer sammanfoga dem med andra forntida instrument från hela Europa. Resultatet blir en europeisk vandringsutställning som kommer ha urpremiär på klostret i Ystad i sommar. Det är många års arbete som faller på plats för Cajsa som annars har sin hemvist på Linnéuniversitetet. Mer om Cajsa och hennes arbete framöver!

För några veckor sedan träffade jag Pernilla Garmy, nydisputerad skolsköterska, för en intervju om hennes forskning kring förebyggande arbete av psykisk ohälsa hos ungdomar.

Pernilla Garmy. Nybliven Dr i vårdvetenskap.

Pernilla Garmy. Nybliven Dr i vårdvetenskap.


Hon berättade bland annat att ungdomars depression kan ta sig andra uttryck än vuxnas. Irritation, trots och humörsvängningar kan vara symtom på en depression. Parallellt med sin avhandling har hon forskar kring barn och ungdomars sömnvanor. Artikeln kommer publiceras i nästa nummer av Omvårdnadsmagasinet som kommer ut den 15 april.

Jag arbetar också med en artikel som handlar om Anhörigvård. Var femte person i Sverige över 18 år vårdar en närstående. Det känns självklart för de flesta, men kan bli ett problem om bördan blir för tung. Mest belastade är anhöriga till närstående med depression och demens visar ny forskning.
Jag har intervjuat anhörigkonsulent Karin Skogmark, som dagligen träffar och stöttar anhöriga.

Läs gärna min senaste artikel i Lärarnas tidning Alfa här! Den handlar om ett nytt sätt att undervisa mellanstadieelever om sin hembygds historia. En egen app och seniora experter är receptet!

Inga kommentarer » | Artiklar, Intervju

Tillbaka till toppen