Arkiv för oktober 2018


Fototräning på floristutbildning

2018/10/19

Visst har du också lekt med tanken. Att byta yrkesbana. Oavsett hur bra man trivs på jobbet undrar man över allt det som valts bort. Det som inte blev.

Häromveckan besökte jag Ingvar Strandhs Blomsterskola i Hjärup och träffade blivande florister. En hade jobbat inom Skånetrafiken, en annan varit ekonomiansvarig. Nu väntar kanske en karriär som florist. Det är aldrig för sent!

Kommentarer inaktiverade för Fototräning på floristutbildning | Bildligt talat

Att bli mamma

2018/10/13

Att bli mamma är omvälvande för de flesta. För mig var det lyckorus och ett inre lugn. Men också stress över förväntningar på mammarollen, både egna och samhällets. Ibland en stark känsla av ofrihet som fick mig att skämmas. Det tog tid att hitta min egen väg i detta nya, och titt som tätt kör jag fortfarande vilse.

Tänk dig att träda in i denna nya livsroll när du just lämnat ditt hemland, din kultur, dina vänner, din familj och din arbetsplats. Kanske har du bara en eller två nära relationer i ditt nya land och alla omkring dig talar ett främmande språk.

Det är denna grupp Malin Skoog genom sin forskning vill hjälpa. Hon är distriktssköterska och doktorand och har skrivit en licentiatavhandling om det screeningsamtal för förlossningsdepression som erbjuds alla nyblivna mammor idag. Målet är att forskningen ska leda fram till att mötet mellan barnhälsovårdssjuksköterskor och kvinnor som inte talar svenska ska bli så bra som möjligt. De kvinnor som mår psykiskt dåligt ska få hjälp i tid.

Statistiken visar att det är nästan dubbelt så vanligt med förlossningsdepression hos kvinnor som invandrat till Sverige jämför med kvinnor födda i Sverige.

Jag har pratat med Malin Skoog om hennes forskning. Artikeln kommer publiceras i Omvårdnadsmagasinet.

Malin Skoog

Kommentarer inaktiverade för Att bli mamma | Artiklar, Intervju

Forskarintervju i Lund

2018/10/03

En brittsommardag i september träffade jag Lars Björck i hans hem i Lund. Han är professor i infektionsmedicin vid Lunds universitet och har ägnat en stor del av sin forskargärning åt att studera samspelet mellan immunsystem och bakterier.

Forskningen har lett fram till många olika upptäckter som fått stor klinisk betydelse. En är proteinet IdeS som produceras av Streptokockbakterier. Det kan finnas på marknaden redan nästa år, och innebära räddningen för många svårt njursjuka patienter.

Ungefär 25 procent av alla som står i kö till en ny njure idag kan inte transplanteras eftersom deras immunsystem skulle stöta bort njuren direkt. Med hjälp av IdeS skulle det bli möjligt att transplantera även denna grupp.

Här kan du höra Lars Björck berätta om sitt första experiment med IdeS och hur det gick när han provade proteinet på kaniner första gången. Artikeln kommer publiceras i Allers under vinjetten Forskning Pågår.

Kommentarer inaktiverade för Forskarintervju i Lund | Artiklar, Intervju

Tillbaka till toppen