Arkiv för februari 2019


Viktig forskning

2019/02/20

Ständig smärta, ibland så svår att det inte går att ta sig ur sängen. Och som om det inte vore nog. En kamp mot omgivningens oförstående och ibland misstroende inställning.

Så kan det vara att leva med fibromyalgi. En sjukdom som likt andra ”diffusa kvinnosjukdomar” länge brottats med ett stigma.

Men en förändring är på gång, ja redan här faktiskt. Snart kommer all okunskap som dröjt sig kvar i vård och samhälle vara som bortblåst. Forskningen visar nämligen att det pågår en inflammatorisk förändring i det centrala nervsystemet hos personer med fibromyalgi. Det är vetenskapliga resultat och inget diffust tyckande. Punkt (för att sno min 4-åriga dotters uttryck).

Mer om detta går att läsa på Allas hälsosidor längre fram i vår.

Kommentarer inaktiverade för Viktig forskning | Okategoriserad

Tänk på vad du säger!

2019/02/08

Du passar inte i utslaget hår. Det fick jag höra av en fröken när jag var i sjuårsåldern. En ganska harmlös kommentar, om än väldigt onödig. Sedan dess har jag aldrig trivts med att ha håret löst.

Det vi vuxna säger påverkar barnen, mycket. Det framkommer även i en ny forskningsstudie om träning hos vuxna med medfött hjärtfel.

De vars föräldrar avrått dem från att träna som barn hade också väldigt svårt att komma igång med fysisk aktivitet som vuxna. De var alla väl medvetna om att forskningen visar att det bara finns fördelar med att träna, trots hjärtfel. Men rädslan och obehaget kopplat till fysisk aktivitet vann oftast över intellektet.

Läs ett sammandrag av min senaste artikel i Omvårdnadsmagasinet här. Eller artikeln i sin helhet i senaste pappersnumret.

Jag har intervjuat Annika Bay, specialistsjuksköterska i kardiologi, som nyligen disputerat om fysisk aktivitet hos vuxna med medfött hjärtfel.

Trevlig helg!

Kommentarer inaktiverade för Tänk på vad du säger! | Okategoriserad

Tillbaka till toppen